Esnaf ve sanatkar ayrımı yapılmaksızın kendilerinden veya iş yerinde her bir meslek dalında çalıştırdıkları en az bir çalışandan ustalık belgesi yasal bir zorunluluk olduğunu ve bundan sonra ustalık belgesi olmayan hiç kimsenin işyeri açmasına müsaade edilmeyecek.” Ticaret odası üyesi de olsa ustalık belgesi zorunluluğu getirilmiştir ifadesini kulandı.

WhatsApp Image 2018-05-23 at 15.44.05 (2)

Türkiye Lokantacılar ve Pastacılar Federasyonu Denetim Kurulu Üyesi,Eskişehir Lokantacılar Odası Başkanı Bahar Bilen; yaptığı açıklamada; bundan sonra ustalık belgesi olmayan lokanta açamayacak !!!!!!

eğitimli ve işin ehli olan ustalar tarafından besleneceğiz dedi.

3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanunu’na istinaden lokanta açmak isteyen kişinin ustalık belgesinin bulunması gerekmektedir,ancak 2005 yılında çıkarılan 5174 Sayılı Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ile Odalar ve Borsalar Kanunu’nun 102.maddesindeki ticaret siciline kayıtlı gerçek ve tüzel kişiler için esnaf ve sanatkârlarda aranan niteliklerin aranmamasını belirten kanuna Türkiye Lokantacılar Federasyonu olarak haklı itirazımız üzerine  İç işleri Bakanlığı Mahalli idareler Genel Müdürlüğü  yetkili komisyonlarıyla  görüşülerek hakkımızda olumlu bir adım atıldı,Ticaret  odası siciline kayıtlı ustalık belgesi olmadan açılan işyerlerinin haksız rekabete yol açtığını,yıllardır esnafımızla ticaret erbapları arasında çifte standart oluştuğunu,konunun halk sağlığı  gibi hassas bir konu olduğu için yasa kişiye değil herkese eşit uygulanması gerekmektedir. Esnaf ve sanatkar ayrımı yapılmaksızın kendilerinden veya iş yerinde her bir meslek dalında çalıştırdıkları en az bir çalışandan ustalık belgesi veya ön lisans diploması istenmesi yasal bir zorunluluk olduğunu ve bundan sonra ustalık belgesi olmayan hiç kimsenin işyeri açmasına müsaade edilmeyecek.” Ticaret odası üyesi de olsa ustalık belgesi zorunluluğu getirilmiştir ifadesini kulandı. Başkan Bilen;konuya ilişkin tebliğin gerekli yerlere gönderildiğini aktararak uygulamanın esnaf teşkilatı ve sektörleri için büyük bir artı değer olduğunu konunun direkt insan sağlığını ilgilendirdiği için korsan, kayıtsız merdiven altı adeta gıda terörü estiren işletmelere göz açtırmayacaklarını belirtti.